Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда на

...
Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда на
Коментари Харесай

ЕК съди България заради отстъпката на горивата и директивата за възобновяемите източници

Европейската комисия предяви иск против България и Словакия пред Съда на Европейския съюз поради това, че не са транспонирали в националните си законодателства Директивата за силата от възобновими източници. Европейска комисия желае налагането на финансови наказания за двете страни.

Страните членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Единствено България и Словакия не са подхванали ограничения за това.

Европейска комисия припомня, че силата от възобновими източници е основен детайл от Европейския зелен пакт и централен дирек на проекта REPowerEU. Директивата за силата от възобновими източници, призната през 2018 година, обезпечава правната рамка за развиването на силата от възобновими източници в електроенергетиката, секторите на топлинната и хладилната сила и превоза в Европейски Съюз през актуалното десетилетие.

В нея се слага наложителна на ниво Европейски Съюз цел за 2030 година минимум 32 % от силата да се създава от възобновими източници и се съдържат ограничения, с цел да се подсигурява, че поддръжката за силата от възобновими източници е стопански ефикасна, и с цел да се опростят административните процедури за плановете за сила от възобновими източници. Тя също по този начин улеснява присъединяване на жителите в енергийния преход, като дава опция за лично ползване и основаване на общности за сила от възобновими източници.

Освен това в нея се дефинират съответни цели за увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в секторите на топлинната и хладилната сила и превоза до 2030 година, където напредъкът на възобновимите енергийни източници е по-бавен, в сравнение с в бранша на електроенергетиката. С директивата се укрепват и критериите за обезпечаване на резистентност на биоенергията.

Европейска комисия завежда дело против България и поради регламента за инвазивните непознати типове

Европейската комисия предяви през днешния ден иск против България, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия и поради неприлагане на Регламента за инвазивните непознати типове. Инвазивните непознати типове са растения и животни, които инцидентно или съзнателно се вкарват в район, където нормално не се срещат.

Те една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие в Европа и по света. Приблизителните оценки сочат, че инвазивните типове предизвикват на европейската стопанска система вреди в размер на 12 милиарда евро годишно. Справянето с този проблем е значим аспект от задачата на Европейски Съюз за прекъсване на загубата на биологично многообразие.

В Регламента по отношение на инвазивните непознати типове са планувани ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати на цялата територия на Европейски Съюз по отношение на инвазивните непознати типове, които засягат Съюза. Шестте посочени страни членки не са изготвили, приложили и показали на Комисията проект за деяние (или набор от проекти за действие) за секване на най-важните пътища на нахлуване и разпространение на тези типове. Наред с това България и Гърция към момента не са основали система за наблюдаване на инвазивните непознати типове, които засягат Съюза, нито са я присъединили в съществуваща система, макар че крайният период за това условие изтече през януари 2018 година

В доста случаи инвазивните непознати типове оказват доста икономическо влияние, като водят до понижаване на добивите от селското, горското и рибното стопанство. Така да вземем за пример гребеновидната медуза, въведена инцидентно в Черно море, е предизвикала внезапно понижаване на най-малко 26 рибни запаса със стопанско значение в този воден басейн, в това число запасите от хамсия и атлантическо-средиземноморска скумрия. Инвазивните типове могат да нанесат вреди на инфраструктурата, да попречват превоза или да понижат наличността на вода, като блокират водни пътища или запушват промишлени водопроводи.

Инвазивните непознати типове могат също по този начин да са сериозен проблем за човешкото здраве, като провокират тежки алергии и кожни проблеми (напр. изгаряния, породени от великански хераклеум) и работят като вектори на рискови патогени и заболявания (напр. предаване на заболявания на животни и хора от миещи се мечки).

Европейска комисия стартира наказателна процедура против България поради схемата за обезщетения за гориво


Европейската комисия стартира през днешния ден произвеждане за определяне на нарушаване против България за това, че е въвела ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар.

България вкара скица за отплата за гориво, която води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки коли, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски публични цени на горивата.

Компенсацията се дава посредством понижаване на дължимата от физическото лице сума за заплащане на крайния пропагандатор в размер на 0,25 лв. (0,13 EUR) на литър/килограм гориво. Намалението обаче не се ползва за транспортни средства, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е мощно дискриминационна и непропорционална.

В тази връзка Комисията насочва искане към българските органи да съблюдават правилата за свободното придвижване на артикули, за свободното придвижване на жители и служащи, за недопускане на дискриминация на жителите на Европейски Съюз, както и разпоредбите за известяван според Директивата за бистрота в границите на единния пазар.

Едностранните дейности на национално ниво и въвеждането на дискриминационно отнасяне не могат да съставляват решение. Сега България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР